חרם חברתי הוא אחד הדברים הכואבים ביותר שנערה יכולה לעבור בגיל ההתבגרות.
זהו מצב שבו קבוצה מסוימת של בני גילך מחליטה להדיר אותך, לא לדבר איתך ולהתעלם ממך.
התחושה הזו יכולה להיות מבלבלת, מכאיבה ומשפילה.
בואו נדבר על מה זה חרם חברתי, איך זה מרגיש, ואיך אפשר לעזור לחברה שנמצאת במצב כזה.
נתחיל מלהסביר מה זה חרם חברתי?
חרם חברתי הוא מצב שבו קבוצת חברים, או כל הכיתה, מחליטה להדיר נערה מסוימת מהחברה. זה יכול לקרות מכל מיני סיבות, ולעיתים אין אפילו סיבה ברורה. התחושות שנגרמות בעקבות חרם כזה יכולות להשפיע על הדימוי העצמי, הביטחון העצמי והבריאות הנפשית של הנערה.
הכאב והקושי של נערה שנמצאת בחרם
נערה שנמצאת בחרם מרגישה לרוב בודדה מאוד.
היא עלולה להרגיש שאין לה עם מי לדבר, שאין מי שיבין אותה או יעמוד לצידה.
החרם יכול לגרום לה לתחושות של עצב, דיכאון, חרדה ובושה.
היא עלולה לחשוב שמשהו לא בסדר בה או שהיא עשתה משהו רע, גם אם זה לא נכון.
התחושה שהיא לא חלק מהקבוצה יכולה לפגוע בה עמוקות ולהשפיע על ההישגים הלימודיים שלה, על הקשרים המשפחתיים שלה, ועל הרצון שלה להשתתף בפעילויות חברתיות.
איך לעזור לחברה שנמצאת בחרם
אם את רואה חברה שנמצאת בחרם ורוצה לעזור לה, יש דברים שאת יכולה לעשות כדי להקל עליה ולהוציא אותה מהמצב הזה, למרות שאר הבנות שאולי לא רוצות להפסיק עם החרם.
1. תמיכה אישית
הכי חשוב זה להראות לחברה שלך שהיא לא לבד. תקחי אותה לשיחה אישית, תאמרי לה שאת שם בשבילה ושהיא חשובה לך. לפעמים כל מה שנערה צריכה זה מישהו שיקשיב לה ויבין אותה. הראי לה שאת מבינה את הכאב שלה ושאת תעמדי לצידה לא משנה מה.
2. זמן איכות משותף
תנסי לבלות איתה בזמן הפנוי שלכן. תלכו לסרט, תקבעו להיפגש בבית קפה או סתם תסתובבו ביחד. הזמן הזה יעזור לה להרגיש שהיא לא לבד ושיש לה חברות שמעריכות אותה. זה גם יכול להרחיק אותה מהסביבה המרעילה של החרם ולתת לה רגעים של שמחה והנאה.
3. עמידה איתנה מול הקבוצה
אם יש לך את האומץ והיכולת, תנסי לדבר עם הבנות האחרות בקבוצה ולהסביר להן כמה הכאב והקושי שהן גורמות לא מוצדקים. אולי הן לא מבינות עד כמה החרם פוגע, ואם תסבירי להן בצורה רגישה ובוגרת, הן עשויות לשנות את דעתן. זה לא קל, אבל לפעמים דיבור כנה יכול לעשות שינוי משמעותי.
הכי חשוב בעיניי- כאמא שכותבת לך עכשיו את המאמר הזה-
בין אם את החברה או שאת בעצמך עוברת חרם:
תבקשי ותעודדי את החברה לספר למבוגר אחראי על מה שהיא עוברת וחווה. אפשר לספר למורה, ליועצת, הכי טוב זה לספר לאמא, או לאח\אחות גדולים.
להישאר לבד עם הסוד של החרם גרוע יותר מלספר אותו למבוגר (שאחרי שיירגע מהכאב שבדבר) יוכל לחשוב יחד עם הנערה מה נכון לה לעשות ויעזור לה, יתמוך ויהיה לצידה לאורך כל הדרך.
**אם המצב מחמיר, תשקלי אם את לוקחת צ'אנס על החברות שלכן ומספרת בעצמך למבוגר אחראי. היא אולי תכעס עליך לשנייה- אבל לפחות היא תינצל מהחרם. וזה הכי חשוב כרגע.
אני נותנת לך טיפ מתחום התקשורת המקרבת (שיש עליו מאמר נפרד)
דיבור מתוך רגשות וצרכים: כאשר את מדברת עם הקבוצה, נסי להשתמש בשפה מקרבת שמתמקדת ברגשות ובצרכים שלך ושל החברה שלך.
למשל, את יכולה להגיד: "אני מרגישה עצובה ומודאגת כשאני רואה את החברה שלנו בודדה ופגועה. אני צריכה שנראה חמלה ואכפתיות כלפיה. בואו נחשוב יחד איך אנחנו יכולות לעזור לה להרגיש חלק מהקבוצה."
דיבור כזה, המביע רגשות וכבוד, יכול לעודד את הבנות להבין את ההשפעה של החרם ולפתוח את הלב לשינוי.
חרם חברתי הוא מצב כואב וקשה, במיוחד בגיל ההתבגרות. אם את רואה חברה שנמצאת בחרם, תזכרי שיש לך את הכוח לעזור לה. באמצעות תמיכה אישית, בילוי זמן איכות משותף, עמידה איתנה מול הקבוצה ודיבור מתוך רגשות וצרכים, את יכולה לעשות שינוי משמעותי ולעזור לה להתמודד עם הכאב ולצאת מהחרם.
זכרי, כל אחת מאיתנו יכולה להיות הכוח המוביל לשינוי ולהראות כמה חשוב להיות חברים אמיתיים.
Comments